Kedves Susi!

„legyen hited szerint” légy szíves írd meg miért nem olyan egyszerű ez a kérdés.

Üdv: János

Kedves János!

Köszönöm kérdésed. Már régóta aktuális, hogy írjak erről. :-)

A „Mi a különbség a fekete és a fehér mágia között” című bejegyzésnél kérdeztél, de ez a téma többet ér egy egyszerű válasznál. Ezért egy egész Kérdezd Susi-t bejegyzést írtam.

Íme:

Sokan, sokszor hallották már tőlem ezt a Bibliai idézetet Jézustól:

Azért szoktam mondogatni, mert mélyen hiszem az igazságát. Sőt! Tudom – mert sokszor tapasztaltam -, hogy ez bizony így igaz. Életünk arról szól, amit mélyen, önmagunkban hiszünk róla, önmagunkról.

Miért hangsúlyozom, hogy „mélyen önmagunkban„?

Azért, mert úgy gondolom, hogy az, amit „mélyen önmagunkban” hiszünk, nem azonos azzal, amiről azt gondoljuk, hogy hiszünk benne. Komoly önismeretre van szüksége annak, aki elmondhatja magáról, hogy pontosan tudja, milyen hitek dolgoznak őbenne.  Egészen pontosan azt jelentené, hogy tisztában van – minimum – a tudattalanja tartalmával.

Mondok egy példát:

Toncsi úgy gondolja, teljes mértékben hisz benne, hogy egy szerelmi mágiával elérheti, hogy végre megérkezzen életébe a várva várt nagy szerelem. Mivel tehát Toncsi bízik benne, hogy a mágia működik, utána jár, mit és hogyan kell tennie, és végrehajtja a szertartást. Alaposságának köszönhetően, minden jól sikerül, és még azzal is tisztában van, hogy a mágiája úgy lesz hatásos, ha a végén útjára engedi, és bízik a létrejöttében.
Ki is bírja 2-3 napig, de aztán egyre erősebb lesz benne a vágy, hogy lássa az eredményt, vagy legalább valaki megerősítse abban, hogy szertartásával elérte a kívánt hatást, és a megvalósulás már úton van felé. Elkezd hát kutakodni, jósoltat, hogy kiderítse mi a helyzet.
És mi történik?
Jó eséllyel a szertartása eredménytelen lesz.
Miért?

Toncsi lehet, hogy azt hitte, hisz a szerelmi mágiában, de ha valóban így lett volna, akkor egy szemernyi kétség sem lett volna benne, hogy élete nagy szerelme hamarosan megérkezik életébe. Valahol, mélyen az elméjében kétségek ébredtek, hiszen korábban azt tanulta, hogy a mágia nem működik, vagy hallotta, hogy volt, akinek nem sikerült, vagy … (ki tudja?).

Toncsi azt hitte, hogy hisz, de valójában nem hitte. :-)

Előző életből hozott dolgokról nem is beszélve, csak ha a születésünk óta eltelt tapasztalásainkra gondolunk, rá kell jönnünk, hogy sok-sok tudást kell felülírnia egy valódi hitnek.

Igen. Meg lehet csinálni.

A tapasztalásainkat felül lehet írni, de sok munka. Képzelj el például egy olyan helyzetet, hogy csalódtál valakiben, mert csúnyán becsapott vagy megcsalt, és most úgy döntesz, újra bízni fogsz benne. E döntésed alapján – ha tényleg komolyan gondolod a megbocsátást és újragondolást -, egészen addig bízni fogsz benne, ameddig nem jön elő egy olyan helyzet, ami hasonlít az előzőhöz, vagy egy csábító harmadik. Ekkor jó eséllyel elindul benned a bizonytalanság, és kiderül, hogy igazából nem sikerült újjá építened a bizalmat. A kétkedés újra felüti a fejét.

Ahhoz tehát, hogy biztosak lehessünk abban, hogy valóban hiszünk valamit, tudatosnak kell lennünk, mégpedig nem is akárhogyan.

A tudatosság 3 szintje:

  1. reménykedés
  2. bizakodás vagy (felszínes) hit
  3. mély hit, avagy bizonyosság

Bővebben:

  1. Ha reménykedsz valamiben, azt szeretnéd, hogy igaz legyen vagy bekövetkezzen, azaz nem vagy benne biztos. Ez csak egy vágy, ami hiány alapon jött létre benned, és szinte soha nem visz el a megvalósuláshoz.
  2. Ha hiszel valamit, akkor azt gondolod, hogy igaz vagy bekövetkezik. Ebben sem vagy igazán biztos, de azt hiszed, hogy biztos vagy benne. Mindaddig fenn is tartod ezt a hitedet, amíg meg nem jelenik valóságodban az ellenkezője.
  3. Ha igazi „mély hit” van benned, akkor bizonyosságban élsz valami felől. Ebben a helyzetben tökéletesen tisztában vagy vele, hogy igaz vagy be fog következni. Nem a látszatok alapján ítélsz, mert tudod, hogy úgy van.

Ilyen típusú hiteink vannak. A harmadik szint ebből az, amire Jézus azt mondta: „Legyen neked a hited szerint”. Végiggondolva tudatosan leginkább olyan dolgokkal kapcsolatban van 3. szintű hitünk, mint a

  • levegőre van szükségem, különben megfulladok;
  • a gravitáció működik, hisz minden leesik;
  • vagy a „létezem” tudása.

Most hirtelen csak ezek jutottak eszembe. Próbálom felidézni magamban a lehetőségeket, de szinte mindenről csak az ugrik be, hogy „bizony ez sem 100%„.  Nem kétlem például, hogy a Föld kerek, de hallottam, hogy itt a 21. században is akadnak olyanok, akik azt mondják „lapos„. Ha találkoznék egy ilyen emberrel, vajon be tudnám bizonyítani neki minden kétséget kizáróan azt, hogy nincs igaza? nem. Ahhoz fel kéne szállnunk egy űrhajóra, hogy az űrből nézhessük meg a Földet. És… Még ebben a helyzetben is kitalálhatná az illető, hogy csak egy filmet lát az ablakban, és nem az igazságot. Netán fel sem szállt az az űrhajó. :-)

Szóval… Ez a 3. szintű bizonyosság, igen nehéz téma…

Beszélgessünk róla?Akkor szólj hozzá az oldal alján!
Vond be barátaidat is a beszélgetésbe azzal, hogy megosztod ezt a bejegyzést!

Minden jót neked!

Ha inkább meghallgatnád a fentieket…