Kedves Susi!Most olvastam a honlapod, és szembe ötlött valami. Talán csak az a probléma, hogy szó szerint értettem olyat amit nem úgy kéne, de inkább kérdezek. Szóval azt írtad, hogy ha valami nem jó (a lélek szerint) az életvitelben, akkor különféle “jelenségekkel” üzen. És ebbe beleírtad azt is, hogy növények vagy kisállatok (tehát ártatlan lények) megbetegednek. Amennyire én tudom, az ember bűnössége, illetve tökéletlensége az egoból fakad, vagyis abból, ha csak arra hallgat.
De a növényeknek és álltoknak nincs egojuk, és szabad akaratuk se, tehát nem is térhetnek el arról az útról, amit a lelkük diktál. Emellett azt is hallom minden ezo-helyről, hogy az univerzum tökéletes és igazságos. Ebbe viszont nem fére bele, hogy egy embernek a lelke úgy üzenjen neki, hogy megbetegít egy másik lényt, egy kisállatot, ami egyáltalán nem érdemelte ki, hogy szenvedjen. Ez most akkor hogy van?

A dolgot csak akkor tudom megérteni, ha legalább egyet a fenti állítások közül hamisnak veszünk. Mert ha mind igaz, akkor a fenti (szerintem) ellentmondáshoz jutunk. (Leginkább azzal mond ellent szinte minden általam tapasztalt dolog, hogy van egy szervezett és igazságos univerzum)

Valószínű ezen az ezotéria/mágia területen egyáltalán nincs rend, amit én keresek, és ezért van, hogy mélyebb elemzéseim/gondolatmeneteim során folyton “rendszerhibákba” ütközök.

Köszönöm a válaszod!

Kedves …!

Jó a meglátásod: „Leginkább azzal mond ellent szinte minden általam tapasztalt dolog, hogy van egy szervezett és igazságos univerzum”. Valóban, ez egy ellentmondás, ami abból fakad, hogy az Univerzum se nem igazságos, se nem szervezett, egyszerűen csak VAN.

A növényeknek valóban nincsen egójuk (ebben állatok esetében már nem feltétlenül vagyok biztos, mert látom, hogy milyen mértékben hiúak, sértődékenyek, stb. tudnak lenni), de nem is arról szól a dolog, hogy az ember lelke „megbetegíti” őket. Ezt adott esetekben ők vállalják fel, mint az egész nagy egység része.

Az pedig, hogy “az ember bűnössége, illetve tökéletlensége az egoból fakad, vagyis abból, ha csak arra hallgat” csak egy újabb indok, ami most épp az egót jelöli meg bűnbaknak, így felmentve az embert a hibái alól. Ez semmivel sem jobb, mint mikor az ördögöt tettük felelőssé ugyanezért. Régen a Sátánt kellet kiűzni a bűnös emberből, most az egótól kell megszabadulniuk az ezoterikus szemlélet szerint.

Pedig a jó elmélet az lenne, ha végre teljes felelősséget vállalnánk az életünkért és önmagunkért!

Szeretettel:

.

.