A New York állambeli Hydesville-ben, 1848-ban valami különös dolog történt. Két testvér, Kate és Margaret Fox kapcsolatba léptek egy halott házalóügynök szellemével.
fox_sistersAzonnal híresek lettek és elindítottak egy újfajta megszállottságot, ami bejárta az Egyesült Államokat és Európát. Ez volt a modern spiritualizmus születése.

Úgy tűnt, az egész világ megérett a halottakkal való társalgásra. Spiritualista gyülekezetek jöttek létre mindenfele és hatalmas igény támadt olyan emberekre, akik rendelkeztek azzal a különleges adománnyal, hogy a túlvilág csatornái legyenek. Ezek a kivételes személyek, akiket médiumoknak neveznek, mivel a szellemek és az emberek világa közt teremtenek kapcsolatot, változatos módokat találtak ki a szellemvilággal való érintkezéshez. Az asztaltáncoltatás volt az egyik ezek közül. A médium és a résztvevők finoman ráhelyezték az ujjaikat az asztalra és vártak a szellemi kapcsolatra. Hamarosan, az asztal megdőlt és mozgott, s a földön betűket kopogott le az ábécéből. Egész üzeneteket vettek így a szellemektől.

victorian-planchette

Egy kevésbé zajos technika volt a szellemírás, amihez egy kis kosarat használtak, aminek az egyik végéhez egy ceruzát rögzítettek. A médium csupán megérintette a kosarat, kapcsolatot teremtett, majd a szellem átvette az irányítást és leírta az üzenetet a túlvilágról. Ez a ceruza-kosár fejlődött később szív alakú planchette-é, egy sokkal kifinomultabb eszközzé, amin két görgő volt és harmadik lábként egy ceruza. Egyes írók szerint a planchette feltalálója egy francia médium, M. Planchette volt. Ez azonban elég valószínűtlen, mivel semmilyen adat nem maradt fenn erről a személyről és planchette franciául falapocskát jelent.

Az asztaltáncoltatással az volt a baj, hogy túl sokáig tartott kibetűzni az üzeneteket. A résztvevők megunták mikor a ringatózó asztal újdonsága eltűnt és a kopogások lefordításának monoton munkája következett. A planchette-tel írott üzeneteket gyakorta nehéz, vagy lehetetlen volt elolvasni. Kihívás volt már az is, hogy az eszközt elég ideig a papíron tartsák, hogy megfejthető üzenetet kapjanak. Következésképp, sok médium megszabadult minden eszköztől, hogy a szellemvilág üzeneteit csupán mentálisan közvetítsék, egy megváltozott tudatállapotban, amit transznak neveznek. Mások elhagyták a planchette-t, de megtartották a ceruzát, s a kezet sokkal megfelelőbb és kevésbé bajos eszköznek tartották.

De megint mások úgy érezték, hogy a szellemvilággal való megfelelő kapcsolathoz a megfelelő eszköz szükséges. Ezek a tehetős egyének furcsa alfanumerikus kütyüket és különös kinézetű táblás szerkezeteket építettek mozgó tűkkel és betűkerekekkel. Ezek a korai gépek egyértelműen túlbonyolítástól, ha nem képzelethiánytól szenvedtek. Ezeket tárcsalapoknak, vagy pszichográfoknak nevezték, s néhány ezek közül mindenféle névvel és kinézetben jelentek meg a piacokon.

tarcsa

Amerikai és európai játék cégek csak a planchette-t árulták, hatalmas népszerűségnek örvendve, de gyakorlatilag kihagyták a tárcsalapot. Ez pénzügyi megfontolásból történt. Ám 1886-ban a hírek egy izgalmas és új beszélő táblától számoltak be. Egy tábla, amin betűk és számok vannak, hozzá egy planchette ceruza nélkül, s mindehhez nem kellett semmiféle különleges képesség, hogy használni lehessen. Az első bejegyzést a feltalálói hivatalba 1891. február 10-én történt, ami Elijah J. Bond-ot és társait (Charles W. Kennard és William H. A. Maupin) nevezi meg feltalálónak. Kennard adta neki a Ouija nevet, s azt mondta, ez egyiptomiul jó szerencsét jelent. Ez nem igaz, ám a tábla több alkalommal is ezt a nevet mondta, ezért ráragadt. A történet persze folytatódik. A legvalószínűbb, hogy a név a mesés marokkói Oujda (vagy Oujida, Oudjda) város nevéből jön. Ez annyiban valószínű, hogy akkoriban kedveltek voltak a Közel-Kelet városai és a fakírok csodái. Hamarosan a beszélő tábla más neveket is kapott, ahogy egyre jobban elterjedt, mint Drótnélküli Üzenő, Misztikus Tálca, Pszichó-Ideográf, stb. William Fuld, aki átvette a Ouija tábla gyártását, azt terjesztette, sok egyéb reklámfogása mellett, hogy a név a francia oui és a német ja szavak összetétele.

Mára sokféle beszélő tábla van, s különféle játékcégek gyártanak ilyet. Vannak egyszerű betűs táblák és bonyolult, asztrológikus és tarot jelképeket használók is.

Ám népszerűsége máig töretlen.

regi_ouija

Megvásárolható vagy megrendelhető Ouija táblákat itt találsz: https://bosziplaza.hu/termekkategoria/szellemidezo-ouija-tabla/

A szellemidéző Ouija tábla használatáról itt olvashatsz: https://bosziplaza.hu/a-ouija-tabla-hasznalata/

Az érdekes hiedelmekről szóló írást – a szellemidéző Ouija táblával kapcsolatban – itt találhatod meg: https://bosziplaza.hu/hiedelmek-a-ouija-tablarol/