A Nap és a Hold növő és fogyó körforgása rendezett kereteket biztosít, amelyeken belül végezhetjük szertartásainkat, dolgozhatunk az 5 elemmel, ráhangolódhatunk legmélyebb érzéseinkre, követhetjük reményeinket és látomásainkat, és átalakíthatjuk az életünket és a világot. Ha ezekhez a körforgásokhoz kapcsolódunk, könnyebben megtapasztalhatjuk spiritualitásunkat és a közvetlen kapcsolatot a Föld energiájával.

Az évszakok vagy a holdciklusok változása mellett van egy finom energiaváltás is, ami mindannyiunkra kihat, akár tudatában vagyunk, akar nem. Ha megértjük eme energiák áramlását és irányát, harmóniában mozoghatunk velük, és megteremthetjük saját magunk számára a legmegfelelőbb körülményeket a növekedésre, fejlődésre.

Perspektíva

A Földről nézve a Hold és a Nap egyforma nagynak látszik. Valójában a Nap 400x nagyobb a Holdnál, de 400x messzebb is van.
A Napnak köszönhetjük a meleget, a növekedés, önkifejezés kifele irányuló, dinamikus energiáját. A Hold elmélkedő tulajdonságai kiegészítik a Nap hatását, befogadást és alkalmazkodást hozva.

A Hold ciklusai

A Hold közelebb van a Földhöz, mint bármilyen más égitest, és sokféleképpen befolyásolja életünket. Körforgása 29 napot vesz igénybe – ez összecseng a női menstruációs ciklussal, ezért személyesítették meg a múltban Hármas Istennőként: az újhold volt az ifjú Leány v. Szűz, a telihold az Anya, a fogyó hold a Vénség.

Minden, ami folyik a Földön, a Hold ritmusara folyik. Gravitációs vonzereje olyan nagy, hogy a Föld összes vízere hatással van, az árapály jelenséget ez okozza a tengerekben, de kihat a földalatti vizekre, a növények, állatok és emberek sejtjeiben, testében lévő vízre, a madarak vándorlására… Érzelmi állapotunkra és viselkedésünkre is befolyással van.

8 holdfázis van, mind 3-4 napig tart.

Újhold (sötét hold): nem látjuk a Holdat, mert napközben van az égen, a Föld és a Nap között, és utóbbi fényessége elnyomja a látványát. Egymás energiáját erősítik – új kezdetek lehetőséget jelenti ez. A legjobb idő új tervek elkezdésére, új irányba forduláshoz, új elhatározásokhoz. Ez a Leány megfelelője, tele lehetőségekkel, bátorsággal. Ez a mag, amiből minden kifejlődik – így hat alkalmas igazi, és gondolat magvak elvetésére!

Növő sarló: az első látható Holdfázis, késő délután-kora este látható a nyugati égbolton. Új növekedés az ötletekben, tervekben, csirázás.

1. negyed (félhold): délben kel fel, éjfélkor nyugszik. Derékszögben áll a Nappal. Ez kihívást jelent, de ha szembenézünk vele, előrelendíti az ügyünket.

Hasas hold: majdnem telihold, délután kel fel, hajnal előtt nyugszik. Az aktivitás és az érzelmeken keresztül való önkifejezés ideje.

Telihold: napnyugtakor kell, napkeltekor nyugszik, szemben áll a Nappal, Így energiáik is szemben állnak – ez hangulatingadozást, érzelmi zűrzavart okozhat. Ez az Anya szimbóluma. Bőséget hoz, a virágzást szimbolizálja, a teljesség csúcsát. Ünneplésre, dolgok befejezésére használd ezt az időt.

Fogyó hold: elkezd fogyni, este kel fel, és délelőtt nyugszik le. Befele fordulást, önvizsgálást ihlet.

Utolsó negyed: éjfélkor kel, dél körül nyugszik, a Nappal derékszögben áll. Ez az aratás ideje, terveink, tevékenységünk gyümölcse beérik.

Balzsamos hold: majdnem elfogy már, hajnalban kel, kora délután nyugszik. A Vénség vagy Bölcs megfelelője, belső tudást, vezetést és misztériumokat hozva magával. Itt az ideje elengedni, amire már nincs szükség, megszakítani, levetni a régit, hogy újonnan, frissen kezdhesd újra. Az átalakítás, változás ideje.