1590-ben, mielőtt VI. Jakab skót király I. Jakab néven anglia trónját elfoglalta volna, varázslat segítségével merényletet kíséreltek meg ellene. Éppen új királynéját, Dániai Annát vitte haza, mikor csaknem hajótörést szenvedett egy viharban, amely mintha el akarta volna sodorni hajóját a flottától.

Agnes sampson bába, A North Berwick-i boszorkányok gyülekezetének tagja kínvallatás után a király jelenlétében, a Holyrood-palotában bevallotta a gyilkossági kísérletet.

Abban az időben az emberek úgy hitték, a boszorkányok képesek uralkodni a szél felett. Az angol partok mentén élő boszorkányok még jócskán a XIX. században is „árultak” kedvező szelet a hajósoknak és a halászoknak. A kedvezőtlen szelet és a vihart a boszorkányok rosszakaratának tulajdonították.

Agnes részletesen elmesélte, hogy a boszorkányok először istenkáromló módon megkereszteltek egy macskát, majd egy halott ember testének számos ízét erősítették hozzá. Következő éjjel szitáikban hajózva tengerre bocsátották a macskát. Amint a macska Leith partjainál elmerült, vihar kerekedett. A vihar elsüllyesztett egy kikötni készülő hajót, de a király hajója átvészelte a kedvezőtlen szelet, és biztonságosan partot ért.

Agnes nem csak ezt ismerte be, hanem oly sok más valószínűtlen dolgot is, hogy Jakab király türelmét veszítve kijelentette: a boszorkányok „mind megveszekedett hazudozók”. Agnest ez – miért, miért nem -felbosszantotta, s elhatározta, olyan valamit mond a királynak, amit az em vonhat kétségbe. Azokat a szavakat súgta a fülébe, amelyeket Jakab mondott a menyasszonyának nászéjszakájukon. „Ezt a pokol valamennyi ördöge sem fedhette volna fel” – jelentette ki a korábban kétkedő király, s mivelhogy ezt kénytelen volt elhinni, elfogadta már a többit is, és négy North Berwick-i embert bíróság elé állítottak boszorkányságért és felségárulásért. Agnes Sampsont és John Fian boszorkánymestert egyaránt kivégezték bűntettükért.