J. K. Rowling rajzai és jegyzetei a kasszasiker tárlat igazi slágerei.

Soha nem tapasztalt világhálós és személyes „támadás” indult már jóval az október 20-i megnyitó előtt a British Library jegypénztára ellen. Előzetesen több mint 30 ezer belépőt értékesítettek a jövő év február 28-ig nyitva tartó kiállításra. A Harry Potter: A History of Magic (Harry Potter: A mágia története) elnevezésű show alkalmasabb helyszínen aligha kerülhetett volna megrendezésre. A kifejezetten erre a célra épült tágas, modern Brit Nemzeti Könyvtár egyébként kőhajításnyira helyezkedik el a St. Pancras vasútállomástól, amely felett Harry és Ron Ford Anglia kocsijukkal elrepülnek a Harry Potter és a titkok kamrájában. Mindössze néhány lépés egy másik londoni főpályaudvar, a King’s Cross is, amelynek 9 és 3/4. vágányáról indult a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola felé a Roxfort Expressz. A valóságban a peronon berendezett szuvenírbolt árusítja a Harry Potter-emléktárgyakat. Az egy metrómegállónyira található Euston vasútállomásról indulnak a Harry Potter Filmstúdió Túrára befizetett rajongók a Londonhoz közeli Leavesdon felé.

A British Library teljes alagsorát elfoglaló tárlat elrendezése a Roxfort tanintézetben oktatott tantárgyakat követi. Van itt tehát a gyógynövényeknek, a sötét varázslatok kivédésének, a bűbájtannak, a bájitaloknak szentelt terem. A könyvtár a világ minden tájáról kölcsönzött ki fantasztikus tárgyakat, a legtöbb mégis a délnyugat-angliai, cornwalli Boscastle Museum of Witchcraft and Magic-ből, a Boszorkányság és Mágia Múzeumából érkezett. Láthatunk itt seprűket, kristálygömböket, a könyvtár tulajdonában lévő legrégibb tárgynak számító, 3000 éves kínai jóslócsontokat, talizmánokat, de láthatatlanná tevő varázsköpenyt is. Igazi különlegesség a könyvtár 400 éves éggömbje, valamint egy több évszázaddal ezelőtt, egy majomból és egy halból összetűzött sellő Japánból. Már maga a tárlat kialakítása is élményszámba megy: a látogató úgy érzi, az ódon Roxfort internátusban bolyong, a termeket gótikus boltívek választják el egymástól, a falakat bőrkötésű, értékes könyveket ábrázoló tapéta fedi.

Minden látványos és mágikus tárgy mellett és ellenére a Harry Potter-jelenséget tisztelő, ám a varázslótanonc univerzumát nem uraló londoni tudósító magának a szerzőnek, J. K. Rowlingnak a személyes hozzájárulását tartja a legizgalmasabbnak. A köztudatba kereken húsz évvel ezelőtt berobbant írónő „elképesztőnek” minősítette a British Library vállalkozását, azt, ahogyan az intézmény megtalálta és összegyűjtötte a könyvekben szereplő kitalált tárgyak valóságos megfelelőit. Rowling a Könyvtár rendelkezésére bocsátott hallatlanul érdekes kéziratokkal, géppel írott, jegyzeteket, kihúzásokat és beszúrásokat egyaránt bőven tartalmazó papírokkal emlékezett az elmúlt két évtizedre. Az írónő, akinek a világ hetvennyolc nyelvére lefordított Harry Potter-sorozata 450 millió példányban kelt el, és mindezzel a The Sunday Times „Rich List”-je szerint 650 millió fontos vagyonra tett szert, bámulatosan jól rajzol. Nem csupán a két filmben is Miriam Margoyles által alakított Bimba professzorról készített remek skiccet, hanem megtekinthetjük a Roxfort iskola tervrajzát is, amit a most 52 éves írónő a Bloomsbury kiadónak küldött el.

A Harry Potter-kiállítás nemcsak a varázslás múltjába, hanem annak jövőjébe is néz, amennyiben a Google Arts & Culture segítségével technológiai bűvészmutatványokat hajt végre, interaktív trükkökkel oktatva és szórakoztatva az érdeklődőket.

(Forrás: R. Hahn Veronika)