1692. május 14.-én este Robert Kirk, a skót felföldi városka, Aberfoyle lelkésze csupán hálóköntösét öltve magára, kiment a szabadba, hogy lefekvés előtt egy kis friss levegőt szívjon. A parókiához közeli dombon, amelyet ma is Fairy Knowe (Tündérdomb) néven ismernek, váratlanul összeesett, és holtan vitték haza.

Saját temploma temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Grille Cimetiere Aberfoyle

Grille Cimetiere Aberfoyle

Nem sokkal a temetés után Robert Kirk megjelent egy rokona előtt, és a következő üzenetet küldte unokatestvérének, Graham of Duchray-nek: „Mondd meg Duchray-nek, hogy nem haltam meg, hanem Tündérországban vagyok fogoly.” Halála után születendő gyermeke keresztelőjén – tettel hozzá – újra megjelenik majd a parókián. Duchray azonban legyen készenlétben: abban a pillanatban hajítson el egy kést a feje felett, így megtörik a varázslat. Ám amikor Kirk szelleme valóban megjelent, unokatestvére túlságosan meg volt döbbenve ahhoz, hogy cselekedjen, így Kirk eltűnt, és többé nem is látták viszont. A történetet 1812-ben jegyezték le, és Aberfoyle lakossága még akkor is meg volt győződve róla, hogy Kirk Tündérországban él.

Kirk sírja

Kirk sírja

1910 táján a temetőkulcsot őrző asszony azt állította egy látogatónak, hogy Kirk sírjában a koporsó csupán köveket tartalmaz, mivel őt magát Tündérországba vitték. Egy 1943-as beszámoló szerint valahányszor egy újszülöttet keresztelnek a parókián, a szertartás alatt valaki egy kést hajít arra az ülésre, amely egykor Kirk helye volt. Azt gondolják, a szerencsétlen férfi ily módon kiszabadulhat Tündérországból.

Manók, faunok és tündérek titkos birodalma

Manók, faunok és tündérek titkos birodalma

Kirk történetét saját élete egy érdekes epizódja sugallhatta. Nem sokkal halála előtt a lelkész a tündérekre vonatkozó hiedelmekről és történetekről faggatta az embereket; gyűjtőmunkája eredményét The Secret Commonwealth of Elves, Fauns and Fairies (Manók, faunok és tündérek titkos birodalma) című gyűjteményében tette közzé. Ez a mű talán a témával foglalkozó legjelentősebb alkotás: a XVII. század vonatkozó hiedelemvilágának teljes körű krónikája – egyben egy tudós férfi műve, aki maga is hitt a tündérvilág létezésében.

Elképzelhető, hogy Aberfoyle lakosai úgy vélekedtek, a lelkészt azért ragadták el a tündérek, mert kérdezősködésével a titkaikba akart beavatkozni.

.

Sajnos az oldal megújításakor a egyes írások hozzászólásait nem tudtam átmenteni. Ezért átmásoltam őket ide. Ha Te is szeretnél hozzászólni, lejjebb tekerve megteheted.

március 31, 2011 1:14 du.Posted 4 years ago
Hécz Jasmine

Szia!
A tündérek ennyire féltik a területüket?Hogyan találkozhatunk velük?
Bántanak ha meglátnak minket?Te láttál már? :D

október 2, 2012 8:28 du.Posted 2 years ago
jonas paulina

draga susi kerlek irj nekem valaszt nagyon erdekel hogy honann kitol v.melyik konybol ismersz kozepkori torteneteket 1500-1600 as evekbol? remelem megtisztelsz a valaszoddal.udvozlet puszi draga susi. paulina.

október 3, 2012 10:04 de.Posted 2 years ago
Susi (Author)

Kedves Paulina!

Ez a történet egy érdekességekről beszámoló könyvből van. Nincsen olyan gyűjteményem, ami kifejezetten ilyen sztorikkal lenne tele.

Üdv: Susi

október 2, 2012 8:30 du.Posted 2 years ago
jonas paulina

koszonom.paulina.

október 20, 2012 2:36 du.Posted 2 years ago
isti

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy Robert KIrk művét (manók, faunok és tündérek titkos birodalma) hol tudnám megvásárolni? Ha esetleg tudnátok segíteni ebben, az jó lenne! Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: István