Az a képesség, hogy egyes emberek képesek “belelátni” mások gondolataiba, az elsők között került a paranormális jelenségek kutatóinak érdeklődésébe, már a XIX. században. De lássunk egy kevésbé régi történetet…

Halálra rémült öreg hölgy tipegett be 1980 egyik reggelén az egyik barcelonai rendőrőrsre. A 81 éves öregasszony, Isabel Casas annyira megrémült egy szörnyű álomtól, hogy előrehaladott kora és rossz egészségi állapota ellenére is elindult, hogy riadóztassa a rendőrséget. Félelemtől összegabalyodó nyelvvel mondta el a szolgálatos tisztnek, hogy szomszédja, Rafael Perez “rémülettől eltorzul” arcát látta maga előtt, és hallotta, hogy egy hang azt mondja: “Meg fognak ölni minket”.

A rendőrök hajlottak arra, hogy Casas asszony élményét egy rémálom okozta. Ám kíváncsiak lettek, amikor megtudták, hogy az öreg hölgy már 10 napja nem látta Perezt, aki minden nap be szokott ugrani hozzá, de most ehelyett bedobott neki egy cédulát, hogy néhány hétre elutazik. Ez annál is furcsább volt, mivel a cédulát csak 3 nappal azután dobta be, hogy Casas asszony utoljára látta őt. Miért nem személyesen beszélt vele Perez?

Ennek alapján a rendőrök elhatározták, hogy kivizsgálják az esetet. Kimentek a házhoz, ahol Perezt megkötözve találták a padlás egyik zugában. Elmondta a rendőröknek, hogy két férfi tört be a lakásába, akik aláírattak vele 28 db csekket, hogy feltűnés nélkül férhessenek hozzá 15000 fontnyi megtakarított pénzéhez. Arra kényszerítették, hogy írjon egy levelet Casas asszonynak, hogy ne fogjon gyanút. Ezután megkötözték, majd kijelentették, hogy amint megszerezték a pénzt, visszajönnek, és megölik őt és a szomszédját is.

Úgy tűnik, hogy az öreg hölgy hihetetlen módon fogta barátja gondolatait, miközben az rémülten várta fogva tartóinak visszaérkezését. Perez életét Casas asszony élénk telepatikus álma (és ennek felvállalása) mentette meg. Ezek után a rendőrség elfogta és letartóztatta a tetteseket, amikor azok visszatértek a tett színhelyére.