A togói Loméban híres „fétiskereskedés” működik, ahol varázsitalokat, orvosságokat, mágikus szereket lehet vásárolni: varacskos disznó agyarát, madár- és majomkoponyát, tarajos sün tüskéit és mindenféle fajtájú és állagú csontokat.

A fétis kifejezés, amelyet nem szeretnek a néprajzkutatók, portugál szóból származik, amelyet a nyugati partvidék legelső fölfedezői unos-untalan használtak bármire, ami szerencsét hozó amulett vagy vallási figura volt. A fétis olyan tárgy, amelynek mágikus erőt tulajdonítanak, s amely megvédi viselőjét, és figyelmezteti a veszélyre. Ez lehet kígyófej, állati fogakból készített nyaklánc, egy darab vas vagy más fém és apró szobrocska. A ghánai asanti fiatalasszonyok fából faragott termékenységi figurát hordanak a hátukon – akár egy igazi csecsemőt -, ha teherbe akarnak esni.
Az istenszobrok és a szellemfigurák sokkal komolyabbak.

Némelyik fétisbe szöget vernek, hogy a szerencsét hozó tárgy rendelkezzék a vas mágikus erejével is. A vassal dolgozó kovácsoknak a közhiedelem szerint természetfeletti erejük van. Az elefántcsontparti szenufóknál a kovácsok végzik a temetéseket, mert varázserejük megvédi őket a gonosz szellemektől.

bonobo_threat_105141_123100

A legtöbb afrikai ember csuklójára vagy nyakába akasztott zacskót visel, amelyben rituális apróságok vannak. S aki nem, az otthon biztosan tart valamit, ami megvédelmezi őt a gonosztól. Ezek lehetnek csontok, gyökerek, fadarabok, kövek vagy az orvosságos ember által preparált holmik. Pontosan olyanok, mint a nyugati világban a kereszt, a nyúlfarok vagy az autókban látott szerencsét hozó figurák.