Gonosz ellen írott gyógyszer

Ausztrál kutatóknak sikerült lefordítaniuk egy egyiptomi varázskönyvet – az eddig ismeretlen szövegeket tartalmazó kódex kopt nyelven íródott, és valószínűleg az i. sz. utáni 7. vagy 8. század környékén készülhetett.

A kutatók megállapították, hogy a papiruszlapokra ráolvasásokat, varázslatokat és a gonoszt kiűző kántálásokat írtak, sőt, egy akkoriban potenciálisan halálos betegség, a sárgaság egyik fajtájára is jegyeztek fel varázsigét. A 27 igézetet tartalmazó könyv a „Rituális Erők Kézikönyve” becenevet kapta a tudósoktól.

Jézus és a démonok

A kódexet a kutatók szerint nagyjából 1300 évvel ezelőtt írhatták, amikor Egyiptom nagy része még a kopt keresztény vallást gyakorolta – éppen ezért szokatlan módon számos, Jézushoz kapcsolódó varázslatot is találunk benne. Sőt, néhány olyan ráolvasásra is rábukkantak, amelyek Sétet, Ádám és Éva harmadik fiát imádják – ez az irányzat egyébként akkoriban nem volt ritka a korai keresztények között.

A kopt egyház Egyiptom legősibb keresztény felekezete

[divider style=”solid” top=”10″ bottom=”10″]

A 7. századra azonban már nagyon megfogyatkozott a számuk, így valószínűleg a könyvet egy kisebb közösségben használhatták. Pontosan ebben rejlik a könyv különlegessége: hagyományos keresztény és Sétet dicsőítő szövegek egyaránt találhatók benne. Más ehhez hasonló kódexek is léteznek, ezek azonban sokkal inkább a hagyományos keresztény valláshoz fűződnek.

Ha már az orvosság sem segített

A kutatást a Macquarie Egyetem és a Sidney-i Egyetem közösen végezte Malcolm Choat és Iain Gardner professzorok vezetésével, akik könyvet is írtak a kódexről „Egy kopt kézikönyv a rituális erőkről” címmel. Ebben kifejtik, pontosan ki és hogyan használhatta a rejtélyes varázsigéket. A kötet ugyanis valószínűleg egyetlen emberhez, egy „orvoshoz” tartozott, aki ráolvasásokkal kívánta hatékonyabbá tenni a munkásságát.

Papiruszlapokra írt kopt kézirat

[divider style=”solid” top=”10″ bottom=”10″]

A könyv „hosszú könyörgésekkel kezdődik, amelyeket illusztrációk és az erőt jelképező szavak kísérnek” – írja Choat és Gardner a könyvében. -„Ezt követik az olyan varázslatok, amelyek gonosz szellemet űznek, betegségeket gyógyítanak, vagy szerelmet és pénzügyi sikert hoznak.” Az egyik ráolvasás szerint például ahhoz, hogy egy ellenségünket legyőzhessük, a megfelelő varázsigét két köröm felett kell elmondanunk, amelyeket aztán elviszünk az ellenfél ajtajához, és letesszük őket a két ajtófélfa mellé.

Egyiptomi kincsek a kedélyes Bécsből

A könyv Michael Fackelmann bécsi antikváriustól került a Macquarie Egyetemhez még a 80-as évek elején, azt viszont nem tudni, hogy ő honnan szerezhette. Ekkoriban az egyetem, mint ahogy rengeteg más kutatóintézet is a világon, gyakran vásárolt papiruszokat Fackelmanntól. A kutatók szerint a dialektus és az írás stílusa alapján a varázskódexet valószínűleg Felső-Egyiptomban készíthették, talán Hermopolisz városában.

(Forrás: http://www.origo.hu/)