Tegnap este jelent meg egy cikk a hirado.hu oldalon. Amikor elolvastam, kicsit úgy éreztem magam, mintha visszatértünk volna a boszorkányüldözések korába, amikor minden valláson kívüli spirituális elgondolás az ördögtől származott. Már a felvezető vastagbetűs rész is elárulja, hogy az egyház szemében nem az a probléma, hogy hívőinek kicsiny az Istenbe vetett hite, hanem az, hogy a vallásban nem hisznek eléggé. Érdekes…

Olvasd el!

Egy átlagos hívőnek gyenge a hittudata és minél lazább a kötődése az egyházhoz, annál nagyobb az esélye, hogy a lelki fogékonyság miatt megnő az érdeklődése az okkult dolgok iránt – mondta Török Csaba, teológiai tanár.

Számos könyv és film foglalkozik a természetfölöttivel, a titokzatos erőkkel, a démonokkal. Magyarországon is vannak szép számmal, akik boszorkányoknak vagy mágusoknak nevezik magukat. Néhány kattintással az interneten könnyedén találhatunk olyan boszorkányszövetséget, amely például szerelmi kötéssel foglalkozik úgymond „a mágia tiszta erejével”, vagy éppen rontáslevétellel, amihez a „mágia sötétebb erejét” hívja segítségül.

Magyarországon a rendszerváltás után az okkult ágazatok nyíltan színre léptek, jelenlétük elterjedt – nyilatkozta a hirado.hu-nak Török Csaba. A teológiai tanár elmondta, hogy az okkultizmus szó az elrejtettségre utal, titkos tudáson, képességen alapuló mágikus gyakorlat, rituális gesztus, ide tartozik a fekete- és fehér mágia is.

Katona István, a nyugalmazott katolikus pap is úgy látja, hogy 1990 óta folyamatosan jöttek be Magyarországra a nyugati okkult csoportok, könyvek. Nagy erővel terjednek nézeteik ma is. Elmondta: az okkultizmus nem istenközpontú, hanem bizonyos szempontból démonközpontú. Minél jobban belevonja magát valaki az okkult tevékenységbe és hívja magához a gonosz lelket, annál nagyobb az esély, hogy megszállottság alakuljon ki nála – tette hozzá. Az egyház az okkultizmus ellen a „tiszta tanítással” és a hívekkel való beszélgetésekkel tud küzdeni, véli az idős lelkész.

Okkultizmus, és ami mögötte van

Nagy kihívást jelent az okkultizmus terjedése a katolikus egyház számára, erre utal az is, hogy Budapesten október 29-én szakmai napot szerveztek a papoknak.

Az egyház egyik legfontosabb feladata a hívők megtartása. Egy átlagos hívőnek gyenge a hittudata, és minél lazább a kötődése az egyházhoz, annál nagyobb az esélye, hogy a lelki fogékonyság miatt megnő az érdeklődése az okkult dolgok iránt – magyarázta Török Csaba. A teológiai tanár elmondta, hogy ezek a hívők keresztényként hisznek a személyes gonosz létezésében és számolnak a világban jelen lévő szellemi erőkkel. Ezért „számunkra egy spirituális kihívás, hogy mi történik azokkal, akik ilyen gyakorlatok révén a negatív erőkkel kapcsolatba kerülnek” – magyarázta. „Sokszor tapasztaljuk, hogy az okkult gyakorlatok, lelki megkötözöttséget tudnak előidézni az embereknél és lelkipásztorként feladatunk, hogy segítsük őket ezeknek az élményeknek a helyes feldolgozásában” – jegyezte meg Török Csaba.

(Forrás: hirado.hu)”