A gyertyaláng rendkívüli erejét már a boszorkányok és az okkultisták is használták a különböző varázslások, jóslások és szellemidézések alkalmával. Kevesen gondolnák azonban, hogy a színük és összetételük alapján csoportosítható gyertyák nemcsak mágikus praktikák céljaira alkalmasak, hanem a gyógyuláshoz, a megtisztuláshoz, a szépség megőrzéséhez és a szexuális vonzerő növeléséhez is segítséget nyújtanak.

candle

A Magyarország egyes vidékein napjainkban is élő néphagyomány szerint március 21- én, a tavaszi napéjegyenlőség idején égetik el a fagyos telet és a nélkülözést jelképező „kiszebábut” , vagy tábortüzet raknak, és a lángok játékából a következő hónapok eseményeire próbálnak következtetni. A tűzjóslás céljából rakott hatalmas máglyákat időközben felváltotta a lelki nyugalmat és békét sugárzó gyertyák pislákoló vagy lobogó fénye, amely évezredek óta szoros kapcsolatban áll a vallási rituálékkal és a mágikus szertartásokkal.

Az ezoterikus gondolkodók szerint a különböző gyertyák és mécsesek a hétköznapi problémák megoldását, valamint a felesleges feszültség levezetését is segítik. A gyertyák különleges hangulatát és kisugárzását gyakran használják gyújtópontként a meditáció kezdetén vagy a megtisztulási folyamat előtt, így a feloldhatatlannak, áthidalhatatlannak tűnő akadályok leküzdésére is megtalálható a megfelelő megoldás. Az esti gyertyafény melletti elmélkedés elűzi a nap során felgyülemlett szorongást, s ennek köszönhetően testileg felfrissülve és szellemileg megújulva ébredhetünk egy új napra.

A gyertyalángban rejlő rendkívüli energia a természetgyógyászok előtt sem ismeretlen, akik – a megfelelően kiválasztott, gyógynövényeket tartalmazó gyertyák segítségével – számos problémára kínálnak hatásos gyógymódot. Az évezredes múltra visszatekintő gyertyakezelés helyes alkalmazása megtisztítja a testet átszövő láthatatlan energiapályákat: a gyertya égésének következményeként ugyanis enyhe szívóhatás keletkezik, amely beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, és feloldja a lerakódott salakanyagokat. Ennek köszönhetően fokozatosan megszabadulhatunk egyes betegségektől, továbbá hozzájárulhatunk egy-egy terápia „győzelméhez”.

A nagyobb hatékonyság érdekében a „gyertyázást” egy másik természetes gyógymóddal, az aromaterápiával is ötvözhetjük, így – a fiatalság megőrzését és a szexuális vonzerő növelését is segítő – illóolajok intenzívebben, mégis kíméletesebben fejtik ki hatásukat, mintha közvetlenül a kezelt felületre csepegtetnénk őket. Persze a természetgyógyászok sem javasolják, hogy egy-egy betegséget kizárólag ezzel a módszerrel próbáljunk meg orvosolni, de úgy tartják, hogy a gyertya fénye bizonyíthatóan erősíti a hagyományos kezelések előnyös hatásait.

Seben Roland