A Voodoo története

A voodooról ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) azt mondják egyesek, hogy a világ egyik legősibb vallása, melynek gyökerei Afrikából erednek és visszavezethetőek, egészen az emberi civilizáció kezdetéig.

Eredetét tekintve megtalálhatók benne az ősi Afrika istenei hiedelmei, és bölcsessége. A főként Nyugat-Afrikai törzsek ősi vallásai, tradíciói, végül a rabszolga kereskedelemnek köszönhetően, olvadtak össze, és alakultak ki a mai Haitin.

ayizan

Az európai gyarmatosítók által elhurcolt rabszolgák, megtartották, őseik hitét, és fokozatosan ezek a hitek összeolvadtak, ahogy a különböző törzsekből származó rabszolgák az új „hazában” egyre inkább kezdtek egy új közösséget formálni. Kidolgoztak közös szertartásokat, ahol minden törzs, minden másik törzs isteneinek is megadta a tiszteletet. Ekkor alakult ki a loák mai hierarchiája is.

A Kongó család Kelet-Afrikai eredetű, A Rada loák a Fon és az Ewe törzsekhez kötődnek a korábbi Dahomey (ma : Benin) területéről, a Nago szellemek, pedig a mai Nigériából, a Yorubák földjéről származnak. A szigeteken élő indiánok is hatottak a voodoo fejlődésére. A homokfestés művészetét tőlük vették át, és ebből születtek meg a vevék, ezek a kukoricalisztből készült rajzok, amivel a szellemeket hívhatták. (Ezek egyébként funkciójukat tekintve a nyugati mágia idéző köreivel, és a szellemeket megidéző mágikus pecsétekkel mutatnak rokonságot.) Az indiánoktól került a voodoo „pantheonba” a Ghéde loák csoportja is, ők a túlvilágot szimbolizálták. Legismertebb tagjai a Bawonok, azaz bárók. Bawon Samedi, Bawon La-Croix, Bawon Cemetiere Bumba) Maga a sziget neve is a helyi indián, Arawak és Tanio nyelvből származik: ayiti: hegyes, dombos, ebből lett Haiti. A voodoo ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) szó pedig a Nyugat-Afrikai fon „vodun” szóbol ered melynek jelentése: szellem.

Phaeton Chairon

MarieLeveaux-1