A Voodoo ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) hívők közössége szerint nincsenek véletlenek.

Hiszik, hogy az életben minden összefügg mindennel, és nincsenek egymástól független események. Az univerzumon belül minden dolog, hatással van egy másik dologra.

voodoo

Sok spiritualista is egyetért ezzel a szemlélettel, hogy nem vagyunk különállóak, hanem mindannyian Isten egy részét őrizzük magunkban. Másként megfogalmazva amit teszel másokkal, saját magaddal teszed, mivel te vagy az a a másik. Egymás lelkeinek tükörképei vagyunk.

Ezzel elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amit sokan nem gondolnak a voodooról. Igen, a voodoo ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) ugyanúgy egy istenben hisz, mint a kereszténység. A legfőbb Isten a teremtő: Bon Dieu, Grand God, vagy Haitin Bondye, aki megalkotta a világot, de ezzel el is végezte a feladatát.

damballahAlatta állnak a népes családot alkotó loák, akik irányítják a természet erőit, egészséget, gazdagságot stb hozhatnak a halandók életébe. A loák szintén egy pantheont alkotnak. Legfőbb képviselőik: Damballah, Ezili, Ogu, Agwe, Legba stb.

A ceremónia alatt a loák megszállják, „meglovagolják”, az általuk kiválasztott személyeket. Ezzel gyakorlatilag a személy eggyé válik a loával, illetve ő maga lesz a loa, aki ezek után tanácsot ad, figyelmeztet, és adott esetben ítélhet is.

A megszállott személy mély transzba esik és gyakran nem is emlékszik arra, ami történt vele. A transz eléréséhez természetesen kiváltó tényezők is szükségesek, ezért a voodooban ( Voodoo, Vodu, Vodun, Vudu vagy Woodoo ) nagyon fontos a zene és a tánc. Hangszerek közül különösen a dobok. A tánc a spiritualitás kifejeződése, a kapcsolat eszköze az isteni és a szellemek világával.

Phaeton Chairon