A hagyomány szerint az ötágú wicca-csillag, avagy a pentagramma minden csúcsa más-más elemnek felel meg. Ezek részletesen: (Ha szemből nézzük!)

pentagram_elemek
A Föld a bal alsó sarok felé mutat, színe: zöld. Erőt, stabilitást jelent (”Legalább egyik lábunkkal mindig a földön álljunk!”) A zodiákuson a Bika, a Szűz és a Bak felel meg e jegynek. Égtája: Észak. Jele: keresztben áthúzott, csúcsával lefelé mutató egyenlő oldalú háromszög. Más tanítások szerint a színe: fekete. Iránya: az “alvilág”, a kollektív tudattalan birodalma.

A Tűz a jobb alsó sarok felé mutat: a vulkánok, vagyis szenvedélyeink, indulataink birodalma felé. Színe: vörös. Erő, tűz, szenvedély a jelentése. Zodiákus megfelelői: a Kos, Oroszlán, Nyilas. Égtája: Dél. Jele: Csúcsával felfelé mutató egyenlő oldalú háromszög.

A Levegő bal oldalra mutat; színe: sárga. A kommunikációhoz kapcsolódik. Jele: csúcsával fölfelé mutató, keresztben áthúzott, egyenlő oldalú háromszög. Zodiákus megfelelői: Vízöntő, Ikrek, Mérleg. Égtája: Kelet.

Jobbra mutat, vele átellenben a Víz. Színe: kék. Égtája: Nyugat. Jele: csúcsával lefelé mutató egyenlő oldalú háromszög. Hajlékonyság, alkalmazkodás és az érzelmek kapcsolódnak hozzá.

A csillag fölfelé mutató csúcsa az “Ötödik Elem”: a Szellem, a Spiritusz.

Ha a megadott sorrendben rajzoljuk fel a pentagramma vonalait, láthatjuk, hogy minden egyes elem csak egy-egy másik alapelemmel áll kapcsolatban: A Tüzet a Levegő táplálja, a Föld csak a Vízzel kapcsolódva hoz létre új, alakítható minőséget.

A Szellem uralja mind a négy alapelemet. Ez a spirituális alkímia és a mágia alaptanításának lényege is.

Ha nem felejtjük el, hogy a pentagramma emberi alakot is szimbolizál, és ha két lábbal a földön állva, két karunkat a világ felé kitárva folyton a szellem tökéletességét is szem előtt tartjuk, arra törekszünk, akkor megőrizzük az elemek harmóniáját, és minden megnyilvánulásunk a természet rendje szerint történik.

(Forrás: segitok.hu)