A Merkúr a kereskedelem, és az üzlet bolygója, a logikus gondolkodásé, a szellemi mozgékonyságé, az okos taktikáké, de az alattomos csel bolygója is, a ravaszság, a becsapás bolygója is, a beszédet könnyeddé, fordulatossá teszi. A rafinált rábeszélő művészet is hozzá tartozik, a becsületes üzletemberek is, de a jéghideg csalók is a hatása alatt vannak.

A Merkúr a tanárember, de a hazudós ember is. A tisztes bankárt is jelöli, de a sikkasztót is. A Merkúrnak több arca van, és nem ismeri a morált. Megmutatja, hogyan tudjuk a kozmosz minden energiáját jóra, de azt is, hogyan tudjuk rosszra használni. Ugyanúgy, ahogy okos ötletet ad a jó üzlethez, a bűnözőknek is ötletet ad a tökéletes csaláshoz. A Merkúrtól tanulunk analitikus gondolkodást, és kritikus szemléletet. A Merkúrtól tanuljuk a blöfföt, és a trükközést is.

A Merkúr meglazítja a nyelvünket a szájunkban, a legmélyebb felismerésből a megfelelő szavakat egy becsületes, őszinte szerelmi vallomáshoz összeszedni, ugyanúgy adja a hazugságokat is a szájunkba. A Merkúr hozza a robbanékony technikai előrelépést, különösen egy olyan évben, mint 2012. melyben az Uránusz a dinamikus Kos jegyében áll. A hódító jegyében, aki késő öreg koráig nyitott a fiatalok új ötleteire.

A fürge isteni követ, a szárnyas cipőivel, különösen a kommunikációnak ad szárnyat, az információk cseréjének.

Valahányszor egy évet uralt, nagy átalakulásokra került sor a médiákban, utoljára az Interneten. Meggondolandóan a Merkúr befolyása alatt állnak az új forradalmi show-ok a tévében, amelyek még cinikusabbak, sokkolóbbak tudnak lenni, mint egyes régebbiek, így lesz a kreatív energia és ötletgazdagság hamis útra terelve. Nem a Merkúr által, hanem éppenséggel az emberektől.

2012-ben a Jupiter június 10-ig a Bika jegyében áll. Ezekben a hónapokban elsősorban anyagi értékekről lesz szó, pénzről, ingatlanokról, földekről. Kedvező befolyása alatt a Merkúr ebben az időszakban pénz ötleteket ad. A Jupiter 2012. júniusától az Ikrek jegyéből sugároz, meggyőző ereje növekszik, a beszédes vicc, a szavak ügyességével együtt. Ezt természetesen azokra az emberekre is hat, akik egyáltalán nem becsületesek. A csalók nagy időszakát is jelzi ez az év. Amikor akár ólmot is árusíthatnak arany helyett.

Amikor a Merkúr az aktuális csillagos égen visszafelé mozog, akkor elvonja tőlünk energiáját, amit 2012-ben különösen hevesen fogunk érezni. Ezt persze nem szó szerint kell érteni, hiszen egy bolygó sem mozog visszafelé, csak elliptikus pályáján ezt a benyomást kelti, és ez az asztrológiában nagyon fontos. Szemléletesen: úgy működik, mint a hajszárító, amelyet szívásra lehet átkapcsolni. Ilyenkor nem áramoltatja az energiáját a Merkúr, hanem szívja belőlünk. Nem értjük meg egymást, elbeszélünk egymás mellett. Terveink buknak meg, nem tartjuk be a szerződéseket. A megbeszélések a munkatársakkal, kollégákkal nem jönnek létre. Az utcai forgalomban több lesz a baleset, mert az emberek nem tudnak eléggé figyelni.

2012. március 12. és 2012. április 4. között mozog visszafelé a Merkúr. Kiszív bennünket, kiszívhatja pénzünket a pénztárcánkból, mert rossz döntéseket hozunk. Ez megismétlődhet július 15. és augusztus 8. között,majd ugyanígy november 7. és november 27. között. A műszaki készülékek gyakrabban hibásodnak meg, a komputerek többször összeomolhatnak. A tömegközlekedésben is kaotikus késések fordulhatnak elő.

A Merkúrnak van ekkor jó oldala is, visszanézhetünk a múltba, tudatára ébredünk, hogy miért sikerültek egyes dolgok rosszul, milyen hibákat ne kövessünk el többet. Ami volt, egészen egyértelműen, és tisztán emelkedik majd ki a múltból.

MERCURIUS ÉS HERMÉSZ

Mercurius, a római isten görög megfelelője Hermész, a tolvajok istene. Ezért a mitológiában mindaz, amit róla olvashatunk, egyben a Merkúrra is vonatkozik. Hermész Zeusznak és Majának volt a fia. Maja egyetlen éjszakát töltött Zeusszal, és szerelmük gyümölcsét még azon az éjjelen megszülte titokban, a Külléné- hegy rejtett barlangjában. Hermész működési köre az alvilágig terjed: ő kíséri Kharón ladikjáig s vezeti az alvilági istenek trónja elé a halottak lelkeit. Támogatja azokat a hősöket, akik lemerészkednek oda.

A FURFANGOSSÁG ISTENE

A mítosz szerint már születése napján nyilvánvaló volt Hermész gyors észjárása. Világra jöttekor kilopózott a barlangból, és az éjjeli ködben ellopta testvére, Apollón egyik marhanyáját. Sokáig kellett keresgélni az elveszett állatokat, mert a fiatal isten nagyon cseles volt: rőzsecsomót kötött a lábára, és minden nyomot eltörölt. A teheneket pedig visszafelé húzta a barlangba: onnan inkább kijönni, mint bemenni látszottak. Ezt egy pásztor észrevette, és elárulta Apollónnak, aki a vakmerő gyereket édesapjuk, Zeusz elé hurcolta haragosan, és szigorú büntetést követelt neki. A ravasz isten nem ijedt meg. Apját és testvérét megnevettette, végül bátyját teljesen levette a lábáról a neki ajándékozott lanttal, melyet egy teknősbéka páncéljából készített.

RÉGI SZOKÁSOK

Mercurius a közlekedés és a kereskedelem védelmezője, ezért az utakon és a nyilvános tereken, főleg a keresztutakon számos oszlopot állítottak fel a tiszteletére. Már a legrégebbi időkben összegyűjtötték az utakon heverő köveket egy halomba, s aki elhaladt a kupac mellett, az istennek ajánlva hozzátett még egy követ.

Forrás: Seben Roland