…azaz pentákulum

A „pentákulum” kör alakú keretben elhelyezett ötágú csillag, melynek fölül egy ága van, míg a „pentagramma” ennek térbeli megfordítottja. Ezek az alakzatok az okkultizmus világának legnagyobb varázserővel bíró szimbólumai. Számos régi grimoire-ban előfordulnak, például Salamon király bölcsességeinek könyvében, ahol is azt olvashatjuk róluk, hogy segítségükkel megismerhetjük a jövőt, uralmunk alá hajthatjuk a természetet és a szellem erőit, valamint csodákat művelhetünk.

Egy másik értelmezés szerint az álló ötágú csillag a következők valamelyikét jelképezheti: Istent és a természet négy elemét, az ember öt érzékszervét vagy egy nyújtózkodó emberi testet, melynek feje, karjai és lábai az egyes végpontok, nemi szervei pedig a középpont, Leonardo d Vinci vitruviusi embert ábrázoló rajzához hasonlóan.

A boszorkányos tanokban a pentákulum, az álló boszorkányszög legfelső pontja Hekaté, a Hármas Istennőt ábrázolta, aki a lányt, az anyát és az öregasszonyt jeleníti meg. Az Éjszaka Szeretőjeként a hold három fázisát szimbolizálja. A boszorkányok és az okkultisták szellemek megidézésére, vagy a még gonoszabb démonok elleni védelem eszközeként használták.

Diana Canwell-Jonathan Sutharland: Boszorkányok