Sisakvirág

Aconitum napellus

Az Aconitum és a Katika-sisakvirág néven is ismert sisakvirág a retekkel nagyon könnyen összetéveszthető gyökerű, rendkívül mérgező növény.

Meglehetősen régóta kapcsolatba hozzák a vérfarkasokkal, vagy abban az értelemben, hogy elijeszti őket (ez abból fakadhatott, hogy farkasok megmérgezésére használták), vagy abban az értelemben, hogy az embert farkasszerű állapotba hozza (vagyis “lycanthropikus” hatású szert tartalmaz).

A boszorkányok gyakran vegyítették a sisakvirágot egy másik alkaloidával, a nadragulyával, de vízi paszternákkal, pimpóval és korommal is gyakran keverték, hogy a képzeletet fokozó kenőcsöt készítsenek belőle, mely lehetővé teszi, hogy a holtakkal beszéljenek. Az ókori görögök úgy hitték, hogy a növény Cerberus, a pokol tornácát őrző kutya köpetéből származik, és a sisakvirággal való mérgezés minden esetét varázslatnak tekintették.

Szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy az itt ismertetett növények feltételezett használati módjait és céljait merőben a történeti érdekesség kedvéért írjuk le, és semmilyen körülmények között nem tanácsos utánzásukkal próbálkozni.

(D.Canwell – J.Sutherland: Boszorkányok)

sisakvirag_tabla

Ez is érdekelhet:

Dohány

Nicotiana tabacum A növény szárított leveleit az amerikai bennszülöttek időtlen idők óta füstölő szertartásokban használták. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com