Maszlag

Datura stramonium

A Datura növénycsalád tagja, rokonához, a nadragulyához hasonlóan nagyon mérgező. Nagy, violaszínű vagy fehér, trombita alakú virága és kellemetlen szagú levélzete van.

A növény angol neve (jimsonweed) a Virginia-állambeli Jamestownból származik, ahol a XVII. században brit katonákat véletlenül elkábított, miközben a Bacon-féle lázadás leverésében vettek részt. Több napon át voltak kiszámíthatatlanan állapotban, s teljes felépülésük tizenegy napot vett igénybe. A történtekből később semmire sem emlékeztek.

A csattanó maszlagot a boszorkányok hallucinációk előidézésére használták, a Datura növénycsalád tagjai pedig általában az amerikai bennszülöttek szertartásainak és spirituális szereinek bevett alapanyagául szolgáltak. E növények olyan hatást váltottak ki, “mintha az ember ébren álmodna”.

Szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy az itt ismertetett növények feltételezett használati módjait és céljait merőben a történeti érdekesség kedvéért írjuk le, és semmilyen körülmények között nem tanácsos utánzásukkal próbálkozni.

(D.Canwell – J.Sutherland: Boszorkányok)

maszlag_tabla

Ez is érdekelhet:

Dohány

Nicotiana tabacum A növény szárított leveleit az amerikai bennszülöttek időtlen idők óta füstölő szertartásokban használták. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com