mabon_unnep

Az ünnep ideje szeptember 21-e, az őszi napforduló ideje. Az Istenség készülődik már, hogy elhagyja fizikai testét, hogy megújulhasson és majd újjászülethessen az Istennőtől. A természet hanyatlóban, a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje következik el. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje.

Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé.

mabon3

Az ünnep másik neve Modron. Modron a termékeny, wales-i Földanya, a Fiatalság istenének, Maponosnak (Mabon) anyja. Mabon a vadászat istensége is, emellett a szerelemé és a termékenységé.

Ősi tradíció szerint Mabon napján elégetik egy férfi bábuját vagy képmását. Ez a szokás nem az emberi áldozatok emlékét őrzi, hanem a gabonaistenség testének rituális megsemmisítését.

Az oltár díszítése makk, tölgyágacskák, fenyőtoboz, ciprusok termései, búzaszál, gyümölcsök, mogyoró és dió. Kis kosárkában szárított leveleket is lehet elhelyezni rajta.

mabon_oltar

Ilyenkor a Wiccák az erdőket látogatják, terméseket, magvakat és száraz leveleket, növényeket gyűjtenek. Ezek közül némelyikkel otthonaikat díszítik,mások a gyógynövényes varázslatok kellékei lesznek. Az ünnep színei a vörös és a barna.
A Mabon ünnepi ételei a második aratás termései: másodvetésű gabona, gyümölcs, zöldség, és elsősorban kukorica. A kukoricakenyér, a bab és a sütőtök kedvelt csemege.

A hálaadás és a meditáció ideje ez. A nyáron gyűjtött folyami, folyóparti kavicsok most tölthetők fel mágikus erővel a különféle praktikákhoz.

Osara LaMort