Kik azok a boszorkányok?

Kik is valójában a boszorkányok?

Szerintem a boszorkányok és a mágusok olyan személyek, akik tudatosan használják a mágiát.

Mit jelent ez pontosan?

A lexikon szerint:

„a mágia a természet titkos erőinek felhasználása az események befolyásolása céljából.”

Mivel nem vagyok híve a „titkos erők”-kel való ködösítésnek, ezt úgy fogalmaznám inkább, hogy a mágia létünk (életünk) milyenségének megteremtése, az Univerzum törvényeinek felhasználásával, s mint ilyen, hitem szerint mindenki mágiahasználó e világon. Pont azért fűztem hozzá a boszorkány meghatározásához a „tudatos” szócskát, mert ez az, ami megkülönbözteti őt a többi embertől, akik úgy hiszik, hogy „Istentől”, a „Sorstól”, a „Véletlenektől”, ill. egyéb külső okoktól függenek.
A tudatos mágiahasználók tisztában vannak azzal, hogy más nem lévén, csakis saját erejükre támaszkodhatnak, ezért megismerik lehetőségeiket és korlátaikat, és a mágia így tökéletes létté válik a számukra. Tehát, nem attól boszorkány vagy mágus valaki, hogy valamely extra képesség kiváltságos tulajdonosa, (hiszen mindenki az, csak nem mindenki fedezi fel önmagában és használja bölcsen,) hanem attól, hogy felismerte a lét alapigazságait, s azt napról-napra jobban megértve, mindig legjobb tudása szerint gyakorolja is.

Mi a lét legnagyobb alapigazsága?

Az, hogy valamennyien egyek vagyunk. Ez az igazi misztérium. Minden élőlény kapcsolatban van egymással – ember, állat, növény összetartozik. Minden, ideértve a Föld nevű égitest is, ahol élünk, szent a mágia tudatos használói számára. A boszorkányok tisztában vannak vele, amikor másokat bántanak, tulajdonképpen önmagunkat bántalmazzák, s ezért is igyekeznek senkinek és semminek sem ártani.

Tudni, hogy minden mindennel összefügg, és mindannyian egyek vagyunk, annyit tesz, hogy a mások javát legalább annyira szívünkön viseljük, mint a sajátunkat. Ez a valódi hatalom!

47 hozzászólás

 1. léci külgy üuit nekem vissza hogy lehetek e boszi de jo szivü kérlek hogy mindent tugyak fantasztikusan jo? ha igen akkor irjj facebokon .

 2. Sziasztok!
  Ahogy itt nézelődtem, sok érdekes dolgot láttam. Nagyon örülök neki, hogy ez az oldal pozitív irányba vezet, és mindenkinek segítséget nyújt a fejlődésben. Szeretnék minél többet magamba szívni az itt található ismeretekből.
  Láttam olyan hozzászólásokat, ahol “képességekkel rendelkezők” írtak. Ha megengeditek, leírnám ezzel kapcsolatban a saját véleményemet. Nem erősítette meg nekem senki, hogy igazam van, így ez csak a saját véleményem marad. Szóval, amikor olvastam a hozzászólásaitokat, az jutott rögtön eszembe, hogy de jó nektek, hogy ilyenekkel rendelkeztek. Szerintem mindannyian -mivel ugyanabból az “anyagból” állunk- képesek lehetünk ezekre, csak úgymond “korlátozva” vagyunk. Ahogy haladunk lelki fejlődésünkben, kapunk, vagy kifejlesztünk ilyeneket. Nekem is van, amit sikerült, és remélem, még lesz is. Ezek akkor lehetnek igazán erősek, ha rendelkezünk azzal a tudattal, hogy egyek vagyunk (de mindennel, még akár egy tűvel is). Így az ilyen hozzászólások íróinak az lenne az üzenetem, hogy azért féltek ezektől, mert nem ismeritek. Persze láttam, hogy voltak tényleg ijesztőek is. De ahogy haladtok előre az utatokon, megismeritek, és megtanulhatjátok tudatosan használni.
  Susi! Szerintem te nagyon sok tudással rendelkezel, és igyekszel ezt mások megsegítésére fordítani. Ezt mondom azoknak is akik az ellenkezőjét gondolják (habár őket úgy sem fogom meggyőzni). Igyekszem eltanulni a tudásodat, és köszönöm!
  Végezetül még annyit, hogy a valóság egy illúzió. A saját magunk által, saját magunk részére megteremtett illúzióban élünk. Bármire képesek lehetünk, bármit elérhetünk, csak haladnunk kell az utunkon. Minden lehetséges, ami nem ellenkezik az univerzum alaptörvényével. “Az élet nem feladat, hanem lehetőség.”
  Mindenkinek kellemes, és hasznos életet kívánok! Hallgassatok a szívetekre! Sziasztok!

 3. Sziasztok!Mindenkinek szól most ez!! Nem hiszem el,hogy azt hiszitek,hogy majd a mágiától helyre jön az életetek.Meg repülni stb……. -fogtok.Ez nem igaz mindenki saját maga irányítja az életét és nem kell ahhoz semmilyen mágiát végezni.Csak saját magadnak kell elhinni amit szeretnél.Ahogy mondani szokták csak kérned kell és megadatik ennnyi.

 4. Szia kedves Susi!
  Én is segítségrt szeretnék kérni.
  Még amikor kisebb voltam a mamám halála után kezdtek el ilyen szokatlan dolgok történni. Az volt az első akármilyn furán hangzik is, hogy északa egyszer valamiért felébredtem az alvásból és a koromsötét szobába láttam néhány fénycsíkot (talán 1-5 prcel lehetett késöbb éjfél után) kerstem hogy honnan jöhettek de nem találtam semmilyn fényforrást…akkor átmentem anyukámékhoz , hogy valami van a szobámban . Megnézték de ők nem láttak semmit/semmit ez az gész tartott kb 5-6 percig miután kimentrk a szobámból megnéztem az időt ( foggalmam sincs miért mintha nem magamtól csináltam volna) az óra hajnali fél kettőt mutattott akkor nem törődtem vele gondoltam rosszul jár és majd reggel átállítom. Amikor reggel felkeltem megnéztem az összes órát a házban mind ugyan annyit mutatott amennyi az enyémen volt. Néhán hét mulva egyre több olyan embert láttam az utcán akinek az arca hasonlít a mamáméra még ezts vettem komolyan gondoltam a hiányérzet miatt van az egész. Egyre jobban éreztem , hogy figyelnek minden egyes nap minden percben (még most is) . Amikor már kezdtem megszokni ezt az gészet jött egy különös álom de az is lehet hogy nemálom volt a mai napig nem tudom eldönteni…szóval az volt hogy mindh megint megébredtem volna és amikor kinyitottam aszemem a mamám ott ült az ágyam végében és ott beszélgettünk a beszélgetés témájára ár nem emlékszem. Az ilyesfajta álmok és egyé történések abbamaradtak amikor elköltöztünk a jelenlegi házunkba. A követő érzés megmaradt. Erről az egészről csak az unokaöcsém tud amikor elmesélte hogy szinte ugyanez történt vele csak a dédivel Nekem nem voltak vele álmaim és beszélgetéseim mivel nem voltunk olyan soka gyütt de ha még most is érzem a különféle energiákat a szobályában különösen a ruhás szeszekrényénél. És most hogy már “megismertem közelebről” a mágiát szinte vonz! Egyre többet és többet szeretnék megtanulni. Már kipróbáltam 1-2 -t leginkább védelmező mágiát magamon. A mágia elvégzése után sokkal kipihentebnek, elvenebbnek , boldogabnak éreztem magam! Szeretnék mégtöbbet megtanulni csak nem tudom pontoyan hogyan ebben szeretnék segítséget kérni! Előre is köszönöm!

  Üdv.: Fló

  • Kedves Fló!

   Mitől félsz? Miért védelmező mágiát csinálsz? Jobb lenne ha inkább erősítenéd magad, és tudatosan nyitnál a világra.

   Szia: Susi

 5. Kedves Susi!
  Nem vagyok benne biztos, de szerintem boszorkány vagyok, vagy hasonló, pontosan én sem értem az egészet.
  Évekkel ez előtt észrevettem, hogy árnyakat látok a sötétben és mindig azt éreztem, mintha valaki figyelne. szinte nem volt olyan napom, hogy ne álmodtam volna valami rosszat, általában szörnyekkel és ronda emberekkel álmodtam, hogy elkapnak.
  Utána meghalt nagymamám, de mielőtt meghalt, azt ígérte, hogy vigyáz rám fentről, és biztosan tett valamit, mert azóta elmúltak az álmok.
  Viszont nem múltak el az érzéseim.
  És jöttek azok az álmok,amik valóra is váltak, elsőnek csak tárgyak, vagy munkálatok, Pl: kerítés javítása, stb…
  De aztán megálmodtam az anyukám halálát, igaz, nem pontosan úgy, ahogy álmomban történt.
  utána megálmodtam, hogy meghal a kutyám is!
  Anyám halála után, az addigi emlékeim elvesztek, és az álmok is abbamaradtak, viszont megérzek előre dolgokat és azon MINDIG beválnak.
  Szeretnék segítséget kérni, hogy megismerjem magam.
  Érzem belülről, hogy hasznát vehetném ezeknek a képességeknek, de nem tudom hogyan kell! Kérlek segíts!

  • Kedves Kitty!

   Az vagy, akinek hiszed magad. Ha boszorkánynak, akkor boszorkány. Kérdés, hogy a Te hited szerint, milyen egy boszorkány? Vasorrú bába? Egy gonosz nő, aki gyerekeket eszik? Vagy egy bűbájos, aki gyógyít? Jövendőmondó? Stb? Mert hogy mindenki másra asszociál, amikor azt mondja “boszorkány”.
   Tehát neked kell eldöntened, ki akarsz lenni. Ha valami mágiatudó boszi, akkor tanulj. Miközben ismerkedsz magaddal, ismerkedj meg a mágia világával is. Ezen a weboldalon és a blogomban sok olyan olvasmányt találsz, ami segít. A főoldalon ott vannak a tanulási lehetőségek.
   Persze ha van kedved alkalomadtán jöhetsz tanfolyamra is, vagy részt vehetsz egyéni oktatáson.
   De neked kell döntened.
   Minden jót: Susi

   • És arra van valami varázslat, vagy igézés, egy egyszerű bűbáj, hogy kiderítsem, jó, vagy rossz az, amit érzek? mert ha rossz, akkor inkább nem folytatom, nem akarok bántani senkit!

 6. Hello Susi
  Én is lehetnék boszorkány vagy varázslo??? mert nagyon szeretnék varázsolni meg repülni!!

  • Jenike drága! Attól, hogy minden oldalon, ahol jársz, beírod, hogy szeretnél megtanulni varázsolni, még ez nem fog megtörténni. Inkább javaslom haladj a főoldalon ajánlott tematika szerint és tanulj. Ha közben van kérdésed kérdezz, csak ne mindig ugyanazt.
   Minden jót: Susi

 7. kedves Susi!
  a boszorkányok tényleg vas orrú banyák , vagy szép és kedves lányok (fiúk)??

 8. aszt mondta a nővérem hogy a képességgel bíró emberek ereje meg fog erősödni és utána varázslatra is képesek lesznek

  • Úgy tűnik a nővéred nézte a Bűbájos boszorkák sorozatot. Azonban az csak egy “mese”. Senkinek sem nő magától az ereje! Ahhoz, hogy fejlődjünk, tenni is kell! Például tanulni, az erőhöz edzeni, stb. SEMMILYEN KÉPESSÉGET NEM ADNAK INGYEN!

 9. a nővérem mesélte hogy vannak olyanok akiknek vannak képességük.
  azt mondta hogy a szellem látás is egy képesség és hogy nekem meg van ez a képességem.

  Ez lehetséges??

 10. kedves Susi! néha a szemem sarkából alakokat látok és néha a nevemet hallom,szerinte mi lehet ez??

 11. Üdvözletem!

  Nem tudom ki mennyire van tisztában a varázslat (főleg a boszorkányvarázslat) rejtelmeivel!
  Fel szeretném híni minden jó lelkű, és jószívű ember figyelmét hogy a boszorkányok NEM JÓK! Nem véletlenül terjedtek el a nép nyelvén a mesék a gonosz boszorkákról amik varázserejükkel saját hiúságuknak kedveztek!

  A boszorkány nem hasonlítható egy varázslóhoz, mert másból, esetleg más szenvedéséből (életenergiájából) él, azt használja fel ostoba, önző céljaira!
  Nehogy bárki is azt higgye hogy olyanok mint a TV-ben, hogy energiabombákkal meg ilyen-olyan kitalált állatságokkal harcolnak a jóért! 😀 A boszorkányt csak a saját önzősége hajtja, hiába hiszed azt hogy te másképp fogsz cselekedni… Mind ezt hiszi először aztán ráébred hogy milyen romlottá vált…

  A “kifejlett” tehát mester szintű boszorkány már szinte nem is ember…
  De szerencsére amint elnéztem Susi oldalát megbizonyosodtam róla, hogy ő “megélhetési boszorkány” akire rossz sors vár ha meglátja egy igazi boszi az oldalát!

  Mindenkinek azt javaslom hogy messze-messze kerülje el a boszorkányokat és az ehhez hasonló mágikus bestiákat!
  Így is elég nehéz levadászni őket, mert néhány ehhez hasonló oldal, ahol komoly infókat adnak, tömegesen gyártja a boszorkányokat…

  Ha egy ilyen dög olvasta ezt a bejegyzést, megtalál engem itt:
  Zala megye, Budafa, és onnan már úgyis megérezheti a végzetét!

  • Kedves Amarelius Dnalor!

   Ha zavart okoztam vele, akkor bocs, hogy a Varázspálcákról szóló írástól, áttettem ide a hozzászólásodat, de itt a helye.

   Úgy tűnik, hogy Te a boszorkányokat az inkvizíció nézetei alapján azonosítod. (És persze, lehet, hogy egy kicsit a gyerekmesék alapján is.) Pontosan ez az a nézet, ami miatt ha megkérdezik tőlem, boszorkány vagyok-e, akkor többnyire vissza szoktam kérdezni, hogy :
   – Miért? Szerinted ki a boszorkány?

   A legtöbben ugyanis nem tisztázzák magukban ezt a kérdést.

   Amint azt az aláírásaimnál is láthatod, sosem mondtam, hogy boszi vagyok, nem csak a fentiek miatt, hanem azért, mert ahogy a fenti cikkemből láthatod is, nem hiszem, hogy vannak különleges képességekkel születő emberek. Csak abban hiszek, hogy valaki érdeklődéséből adódóan többet foglalkozik valamivel, és ez által fejleszti önmagát.
   Így nem vagyok “megélhetési boszorkány” sem, és úgy gondolom, hogy olyan típusú “igazi boszorkány”, amilyenben Te hiszel, nem is létezik. A saját sorsomat pedig, – mindenki máshoz hasonlóan, – én magam alakítom, s ezért nem számítok “rossz sorsra”.

   Sajnálom, hogy ennyi félelem van benned a boszikkal kapcsolatosan, az pedig nem nagyon tetszik, hogy igyekszel másokra is ráakasztani a saját félelmeidet ezzel kapcsolatban. Szerintem olvass többet a témában, hátha megtalálod a valódi igazságot akár itt, ezen az oldalon, ami azért van, hogy az olvasók fejlődhessenek spirituálisan, és nem azért, hogy tömény butaságokkal rémisztgessen bárkit is.

   Minden jót Neked:

   Susi

 12. Szia!
  Ne nézz kérlek őrűltnek,ha nem velem tőrténik nem hiszem el hogy ilyen van!!!
  Az problémám hogy megálmodom dolgokat!:(Régebben olyan valós eseményeket álmodtam meg mint a barátnőm anyukájának balesete!3 nappal az előtt hogy megtörtént volna!Elmeséltem neki aznap mikor álmodtam,még le is rajzoltam neki a kórházi szobát is ahová vinni fogják,nem csak a balesetet és a helyszínt!Álmodom különböző tragédiákat a világban,árvizeket,nagyobb autó baleseteket,hozzám közelállók akár részletesen egy fél napját(de csak ha baj történne)konkrét helyszínt,rokonaiknak halálát!Nagyon tiszta részletes,szines és nagyon hosszú álmok!A megálmodós álmaim egyre ritkábban jelentkeznek szerencsére,egy időben féltem elaludni.Sokszor álmodtam más időkben,más nemben!Minden eseménnyel és személlyel történő álmom vagy megtőrténik vagy tudom mit jelent,csak a velem kapcsolatosakat nem tudom mit jelentenek,nem értem és nem érzem jelentésüket!!!Ez nagyon bosszant!
  Vannak megérzéseim:előre szólok ha csörög a telefon.
  Ha nagyon mérges vagyok vibrál az izzó.Volt olyan is hogy egymás után több is szétpattant.Mostanában inkább csak vibrál szerencsére!Magamban hang nélkűl hívom a cicám és odajön.Tudom őrűlten hangzik,de ez van.Próbáltam nem odafigyelni ezekre és elnyomni magamban,de elő-elő tőrnek!Jó embernek tartanak,akin tudok segítek,szeretem az embereket!Egész életemben türelmes,figyelmes,segítőkész próbálok lenni.Nem értem miért velem tőrténik ez,s miért van az hogy nekem teljesen összeomlott minden miközben ,,megmentettem” különböző balesetektől az ismerőseimet!Volt hogy hívtam azt akivel álmodtam mondtam a helyszint,eseményt és ott olyan környezetben volt amit mondtam,s a telefonálás miatt mással tőrtént meg!Nagyon rossz hogy csak rossz dolgokat álmodok,vagy magammal nagyon furát!!!Nem értem és nagyon bosszant!!!Legalább az én álmaimat fejtené meg valaki! Kérlek adj tanácsot!
  Üdvözlettel: Álommanó

 13. Van 2 családom,férjem,de mást szeretek,apám zaklatása miett menzem férjhez.szeretem a másikat,de nem vagyok benne biztos.SEGÍTSETEK.KÉRLRLEK!

 14. Kedves Susi !

  Nem tudom mit kezdjek magammal:
  Kiskorom óta különös dolgok történnek velem, amik gyakoribbak lettek és bevallom kissé félelmetesnek is tartom őket így 14 évesen is. Főleg azért mert a barátaimnak elmesélem ezeket és azt mondják, velem nem stimmel valami. Baba koromban egy Rottweilerrel nőttem fel.Imádom az állatokat, suttogónak hívnak.A tanáraim szerint különleges vagyok.Ez egy kicsit dilisen hangzik..Ezek a furcsa dolgok akkor ijesztettek meg először,mikor este félálmomban felkeltem és az ajtómban egy kéken ragyogó gömb lebegett. Teljesen idiótának tartom magam! Nem mertem szólni róla a szüleimnek. Még a végén azt hinnék megőrültem .Pedig tisztán emlékszem rá. Sokszor hallok olyan hangokat,amit más nem.Vagy megyek valahová és akaratom ellenére is a fejemben felkiált egy hang: ezt a “képet” már láttam valahol! Pedig soha nem láttam! Vagy az álmomban Látok valakit,valamit,egy helyet és pár nap múlva meglátom! A természetfeletti dolgok régóta vonzanak. Mit tehetnék hát?
  Köszönöm előre is : Niki

  • Kedves Nikol!
   Nem kell aggódnod ezek miatt a dolgok miatt. Tanulj meg együtt élni velük úgy, hogy figyelsz is rájuk. Előbb-utóbb értelmet nyernek majd és hasznodra lesznek.
   Csodákkal teli, varázslatos napokat kívánok Neked: Susi

 15. Szia! Velem mostanság furcsaságok történnek. Valóra válnak a gondolataim és teljesen olyan, mintha megidézném őket… Csak egy példa, nagyon szerettem volna megismerni egyik ismerősöm öccsét, de szinte lehetetlennek tűnt, hogy valaha is összefussunk, mert teljesen más körökben mozgunk. Múltkor koncert volt, és végig arra gondoltam, milyen jó lenne ha merő véletlenségből ott lenne, erre odaértünk és ott volt. 🙂 Valamelyik nap meg nem volt kedvem bemenni suliba, “bárcsak elmaradna az élettan…” és a szakom csoportjában nem sokkal később kitették, hogy elmarad az élettan 😀 És hasonló apróságok… Szóval állati fura. Persze nem azt mondom, hogy most akkor megszállt valami hatodik érzék, de esetleg meg lehet tanulni tudatosan kontrollálni? Szóval, hogy ne csak meglepetésszerűen jöjjön össze, amit szeretnék, hanem számíthassak rá, hogy működik? :/ remélem érted a kérdésem 🙂
  Köszi!:)

  • Kedves Happening!

   Igen, értem a kérdésed, hisz már többen is feltették előtted. A válaszom pedig neked is az, hogy ahhoz, hogy egyszer akarattal is menjen, előbb figyelned kell a “véletlenszerűekre”, és meg kell tanulnod a különbséget a vágyad alapján létrejövő és az akaratod között, hogy akarni is tudj úgy, mintha vágynál rá.

   Ennyi az egész 🙂

 16. Kedves Susi! létezik lebegtető varázs ige

  • Kedves Martin!
   Ezt most kérdezed, vagy állítod?

   • Bizonytalan vagyok mondanàl nekem valamit .Jol làtom mi törtènik vagy beteg a fejem?

    • Nagyon szívesen, kedves Sándor: VALAMI. 🙂
     Bocsi a poénkodásért, de erre ez volt a legjobbnak tűnő válasz.
     Amúgy biztos vagyok benne, hogy a Te világodban, Te vagy az, aki a legjobban látja a dolgokat. Persze ha úgy hiszed, beteg a fejed, akkor is igazad lehet. Talán időszerű lenne felfedezned, hogy Te határozol arról, hogy számodra mi, milyen jelentéstartalommal bír. Szabadon dönthetsz hát, hogy Te vagy az, aki jól látja a dolgokat, vagy beteg a fejed.
     Szerintem akkor van probléma, ha ezt más dönti el helyetted, így én nem teszem.
     Minden jót Neked!
     Susi

 17. 7 sebbel születtem, amik nőttek velem. Szerinted mik ezek a sebhelyek rajtam?

 18. Helló Susi!

  Hallottam már rólad és hogy félre vezeted a embereket.
  Mit is képzelsz?
  Hogy majd ilyen dumákkal sokra mész, azokkal az ósdi varázs kütyükkel fogod bezsebelni a pénzt?
  Ezt még te sem hiszed el hogy létezik a varázslat! És még ezzel eteted a az embereket?
  Szánalmas!!!

  • Kedves Luszi!

   Szerintem pedig egy ilyen hozzászólás az igazán szánalmas. Ha nem hiszel a varázslatban, akkor mit keresel itt? Tán az a kedvenc időtöltésed, hogy másokkal kötözködj? Hát hajrá! Itt mindenki hisz a mágia erejében. Hergeld csak őket… 🙂

  • Luszi! Egyetértek Susival! 😀

 19. nem teljesül semmilyen varázsige mit csináljunk?

 20. Kedves Susi
  Amit még régebben írtál arról szeretnék érdeklődni.
  Azt írtad bárki számára működő varázsige nem létezik és hogy ez egy olyan dolog amihez előzetes gyakorlások kellenek de milyen gyakorlások?

 21. Én amúgy boszorkány vagyok.
  És szeretnék varázsigéket tanulni. És feliratkoztam arra a hírlevélre.

 22. Bocsáss meg a kérdésért, de a boszorkányság ütközik valamilyen módon a keresztyén vallással?

  • Igen. Nem lehet az ember egyszerre valódi boszorkány és keresztény hívő. Egyrészt azért, mert ezt a Biblia tiltja, másrészt azért, mert egy boszorkány sokkal magasabb spirituális szinten él, mintsem hogy bármely dogmának alávesse magát.

 23. Engem kifejezetten érdekel ez a téma szeretnék bővebb információt kérni.
  De csak akkor ha nem gond.

  • Kedves Ricsike!
   A bővebb információ már egy tananyag lenne, ami a hozzászólások keretein belül nem megoldható. Olvasgass itt vagy a blogomon és egy csomó mindent meg fogsz még tudni!
   Jó tanulást!

 24. Kedves Susi!

  Most játok először az weboldaladon és szerintem nagyon jó.Engem is érdekel a boszorkányság.Írnál nekem varázsigéket?

  Üdvözlettel:Detti

  • Kedves Detti!
   Bárki számára általános működő varázsige nem létezik. A varázsige egy olyan dolog, amihez előzetes gyakorlás szükséges, s csak akkor működik. Ezért hiába írnám meg neked az én varázsigéimet, azzal Te semmire sem mennél.

 25. Maga a “boszorkány” szavunk A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint ótörök eredetű. Alapszavuk az egész törökségben ismert bas – nyom – ige. Az ige műveltető alakjából képzett cselekvőt jelölő főnév, “nyomó”, “lidércnyomás, lidérc” jelentésfejlődésen ment át. A “lidérc”- ből feltehetőleg már a törökben kialakult az “ártó szellem”, “boszorkány” jelentése. Molnár Éva munkája azt is megemlíti, hogy a boszorkány szó mellett használják a rontó, varázsló személy megjelölésére a “vasorrú bába” megnevezést is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com